Как да изберем адвокат

Посъветвайте се с приятели, семейство и колеги. Личната препоръка е най-доброто място да започнете. Повечето хора са имали контакт с адвокатите в някакъв момент и ако те не са, те ще знаят някой, който има.Опитайте се да намерите човек, който е специализиран в областа, в която вие имате проблем.

Има също така редица онлайн ресурси, за да намерите адвокати във вашия район, където са посочени областите им на специализация.

Организирайте кратка среща с адвокатите, които са били препоръчани или които сте избрали като потенциални такива. Това ще ви даде представа за това, до колко достъпни са конкретните адвокати за в бъдеще.

Проверка на миналото на адвоката, на образованието и професионалния му опит, както и проучване на това как се справя в неговата практика. Ако дадено лице не може да управлява собствения си бизнес, това е сигурен знак, че той няма да може да ви помогне с вашия.

Задайте си няколко важни въпроса: има ли възможност да отговаря на въпроси по телефон или email в рамките на 48 часа?  Дали често отказва срещи в последния момент?

Адвокатите имат тарифи и такси, така че бъдете внимателни, ако адвокат иска да знае какъв е бюджетът ви. Проверете какви са средните тарифи в областа, от която се интересувате. Уверете се, че адвокатът поставя таксите си в писмена форма и предоставя подробно фактуриране.

Попитайте потенциалният адвокат следните въпроси:

  • Изисква ли предварително заплащане?
  • Какви са възможните резултати от вашето дело?
  • Какви са алтернативите при решаването на това дело?
  • Колко дълго ще отнеме решаването му?
  • Смята ли да препоръча посредничество или арбитраж?
  • Какви са неговите проценти и колко често ще ви таксува?
  • Може ли младши адвокати или сътрудници в офиса да поемат част от юридическата работа на по-ниска цена?

Консултирайте се дали срещу адвокатът има някакви оплаквания, които са регистрирани. Това може да направи огромна разлика в крайното ви решение.


Печат   Имейл